Skip to content

FagkveldKryptografi, Komplekse Adaptive Systemer og stresstesting med JMeter

Profilbilde av Karl Ivar Helsvig

Forfatter

Karl Ivar Helsvig
5 minutter lesetid

Den første fagkvelden etter sommerferien var et faktum, og det var tydeligvis mange som hadde savnet kollegaene sine, for «Skatten» på Tøyen var godt bekledd med ITverkere. Ole Andreas skulle snakke om Komplekse Adaptive Systemer, Richard skulle presentere den tredje og siste delen i sin kryptografi-serie og Andreas skulle snakke om stresstesting med JMeter basert på egne erfaringer.

Som en relativt nyklekka kime i arbeidslivet hadde ikke undertegnede rukket å delta på så mange fagkvelder enda, og ei heller kunne han mye om temaene som skulle presenteres. Da var det flaks at både Ole Andreas, Richard og Andreas hadde gjort hjemmeleksene sine (ja, voksne har også lekser).

Krypto for noobs

Informasjonssikkerhet er et tema med stort fokus, og noe fleste som jobber med rådgivning og utvikling bør ha litt kjennskap til. Richard sin presentasjon om kryptografi gav et oss et overordnet innblikk i hvordan ulike krypteringsteknikker er med på å påvirke sikkerheten på innhold som sendes over internett. Denne kvelden ble det diskutert hvordan symmetrisk og asymmetrisk kryptering fungerer, hvilke styrker og svakheter som følger med, og hvordan krypteringsalgoritmer som tidligere ble sett på som sterke, nå er utdaterte og usikre. Richard demonstrerte også hvordan man kan bruke asymmetrisk kryptering i digitale signaturer.

Komplekse Adaptive Systemer

Ole Andreas er ingen nykommer når det kommer til å presentere på fagkvelder, og denne gangen stod Komplekse Adaptive Systemer på programmet. Denne talken gav oss et innblikk i hvordan ulike systemer kan fungere som mer enn bare summen av delene. Ting som tilsynelatende ser like ut, kan ha forskjellig atferd basert på lokal oppførsel og historie. Dersom vi, som konsulenter, klarer å opparbeide oss en forståelse for hvordan slike systemer fungerer, kan vi være med å øke påvirkningskraften vi har på jobb. Det handler om å forstå hvordan økosystemene vi jobber i henger sammen, for å ta valg som fører de i riktig retning.

Personlig synes jeg noe av viktigste å ta med seg videre fra denne talken var at uansett hvor mye man analyserer noe så vil vi alltid ha noen kognitive begrensninger. Det er mye vi ikke vet og vi er også påvirket av historie og personlige preferanser. Dersom vi er i stand til å forstå disse, og lage en strategi som fører systemet fremover, kan vi hente ut mer verdi enn om vi ikke klarer det. Det handler om å dytte systemet litt i riktig retning, og hele tiden ha en innovativ tankegang som gjør at ting ikke stagnerer.

Ole Andreas gjorde et ganske komplekst (pun intended) tema lettfordøyelig ved morsomme eksempler. Lurer du på hva konsekvensene av å ikke forstå et Komplekst Adaptivt System kan være? Da kan du google (eller binge) cobra-effekten og Hawthorne-effekten.

Stresstesting med JMeter

Andreas brukte personlig erfaring hos en kunde til å eksemplifisere hvordan man kan bruke JMeter til å sjekke hvor mye et system tåler FØR systemet blir utsatt for en belastning som gjør at det går ned. JMeter er en open source applikasjon bygd på java, med hovedformål å teste systemers oppførsel og måle ytelsen underveis.
Andreas kjørte en live demo (tilnærmet uten demospøkelser) der han viste hvordan antall brukere, kjøretid og iterasjoner påvirket systemets responstid. I tillegg demonstrerte han hvordan JMeter kan brukes i Azure DevOps. Der kan man rett og slett legge til JMeter-tester (testscript) sammen med supportfilene som brukes i testene. I tillegg kan man legge det til i release, slik at testene kjører før løsningen deployes. Et nyttig og billig verktøy som gjør at man unngår at systemet krasjer når det virkelig står mye spill.

Avsluttende stemningsrapport

Alt i alt var det en veldig fin og lærerik fagkveld. Vi hygget oss i fine lokaler, spiste god og næringsrik mat, og etter stemningen å dømme hadde de fleste stort sett noe godt i glasset. Etter presentasjonene minglet og diskuterte de ivrigste teknologene temaene som hadde blitt presentert, mens vi nye spilte bordtennis med et snev av klassisk overtenning.

Avslutningsvis ønsker jeg bare å takke for en bra kveld, og jeg håper at enda flere dukker opp for å høste kunnskap fra de gamle, og få deng i bordtennis av de unge når vi atter en gang samles på neste fagkveld.